De wijnen

hartmut_heintz_zwoelberichDe wijnen van Heintz verkoopt uitsluitend wijnen van het Duitse Weingut Zwölberich waarvan Hartmut Heintz de eigenaar is. Dit wijnhuis bestaat al sedert 1711. De naam Zwölberich geeft aan dat de grond het 12-de deel betreft van een erfenis (de “b” had destijds eigenlijk een “f” moeten zijn). Dit bijzondere wijnhuis is gelegen in de beroemde Nahe streek.

Het wijnhuis Zwölberich kent verschillende bodems waarop wel 12 verschillende druivensoorten groeien. Afgezien van de voor de Nahe streek typische druivensoorten rood en wit Burgunder, Riesling en Silvaner heeft men ook de zeldzame traditionele variëteiten “Auxerrois” en “St. Laurent ” in het assortiment.

De wijnen worden al meer dan 20 jaar op biodynamische wijze geproduceerd (zowel Vegan als Demeter, zie ook http://stichtingdemeter.nl/demeter/demeter-keurmerk/). Dit houdt onder andere in:

  • Ruimte tussen de wijnranken omdat de druiven zo meer licht en lucht krijgen en minder gevoelig zijn voor schimmel,
  • Geen gebruik van pesticiden,
  • Beperkte productie zodat er veel aandacht aan de wijnen besteed kan worden (iedere fles is genummerd),
  • Versterking van de druiven en bladeren met extracten van paardenstaart, brandnetel, steenzout, elementaire zwavel en – in uitzonderlijke gevallen – bordelaiser bouillon,
  • Bemesting met organische meststoffen als mest, compost, kalk en steenmeel. Stikstofmeststoffen worden niet gebruikt,
  • Alle stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen.

De bio-dynamische filosofie moet leiden tot natuurlijke wijnen van de hoogste kwaliteit en met een geweldige smaak. De wijnen van Zwölberich winnen regelmatig prijzen en scoren altijd hoog bij wijnrecensies.

Mits juist opgeslagen wordt een minimale houdbaarheid van 7 jaren vanaf het oogstjaar gegarandeerd.