Edition Z door Onno Kleyn

Afgelopen 12 september 2020, schreef de beroemde wijnjournalist Onno Kleyn in Volkskrant Magazine bijgaande recensie waar wij natuurlijk uitermate trots op zijn.

Ben ik een wantrouwend mens? Misschien, misschien. Zo nu en dan melden zich wijnimporteurs waar ik nog niet van gehoord heb, met de vraag of ze me iets mogen sturen. Natuurlijk. De diversiteit van deze rubriek gaat er alleen maar op vooruit. Als er dan slechts één fles verschijnt die meteen maar € 19,50 moet kosten, word ik behoedzaam. Zou die echt zijn prijs waard zijn?

Nou, wel degelijk. Allemachtig, wat was deze Edition Z heerlijk. Komt van een bedrijf langs de Nahe, een zijriviertje dat bij Bingen in de Rijn stroomt, waar ze biodynamisch werken. Dat laatste is erg omslachtig en lang was het geen recht pad richting kwaliteit, als je althans de geur en smaak van wijn als maatstaf neemt. Maar die horde is genomen, bij Zwölberich.

De Edition Z 2016 is een bourgogneachtige witte, vet en droog, gerijpt in grote eikenhouten foeders en gemaakt van pinot blanc, pinot gris en auxerrois. Linksom en rechtsom is alles gelukt, de zachte vanilletoon van het hout verweven met bloemigheid, lindenbloesem vooral, de sappigheid, het luxe mondgevoel. Hem proeven is een privilege.

Edition Z 2016, Weingut im Zwölberich, Nahe

dewijnenvanheintz.nl en vindmijnwijn.nl, € 19,50

Prijs/kwaliteit 8,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *