Waarom is biologisch duurder ?

Biologische producten zijn vaak duurder. Zijn ze ook té duur? En hoe zit het als je alle natuurlijke en sociale impacts meerekent?

 

Verantwoordelijkheid

“Every time you spend money, you are casting a vote for the kind of world you want” – Anna Lappé.

Elke keer als je geld besteedt, breng je een stem uit op de wereld die je je wenst. Ofwel: elke euro die je vandaag uitgeeft, bepaalt hoe de wereld er morgen uitziet.

 

Bio hoeft niet duur te zijn!

Als je slim boodschappen doet, eet volgens de seizoenen en niet te veel vlees eet, hoef je met bio niet duur uit te zijn. Op maaltijdniveau kun je voor twee euro p.p. heerlijk 100% bio eten, heeft de grootste super van ons land wel eens voorgerekend. Daarbij geldt: naarmate er meer biologisch eten gekocht en geproduceerd wordt, is te verwachten dat de prijzen zullen dalen als gevolg van schaalvoordelen.

Waarom het duurder is

Wanneer je rücksichtlos streeft naar de laagste prijs, gaat dat altijd ten koste van mensen, dieren, natuur en milieu. Biologische producten zijn terecht duurder. Doordat u meer betaalt, kan er beter worden gezorgd voor de dieren, de aarde en de mensen. Een biologische tomaat staat met zijn wortels in de grond en krijgt de tijd om zich te voorzien van een fantastische kleur en smaak. Biologische landarbeiders in ontwikkelingslanden worden niet blootgesteld aan pesticiden. Biologische dieren krijgen de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Dit heeft een effect op de prijs. Doordat er geen chemische middelen worden gebruikt, is er bijvoorbeeld meer handmatig werk nodig. Daarbij komt dat biologische landbouw en productie vaak wat kleinschaliger is. Zeker in verwerkt voedsel kan dit leiden tot hogere productiekosten, omdat er minder schaalvoordeel wordt gehaald.

 

Waarom het eigenlijk niet duurder is

In industriële productie worden de kosten vaak “afgewenteld”. Dat wil zeggen dat de schade die wordt aangericht wordt afgeschoven op de toekomst, op verre landen of op het milieu. De goedkope kiloknallers lijken voordelig maar kosten onze samenleving veel. Die kosten ziet u bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling, afbraak van bodemvruchtbaarheid, armoede, uitbuiting, waterkwaliteit, biodiversiteit: om dat weer allemaal te herstellen en op te bouwen kost de maatschappij kapitalen. Dan kan je het beter meteen goed doen. Daarom is het eigenlijk zo dat biologisch niet te duur is, maar gangbaar wel te goedkoop!

bron: www.natureandmore.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *