Hartmut en de biodynamica

Christina Rasmussen is een bekende wijnrecensent die in mei 2018 in Londen een interview met Hartmut Heintz had. Bijgaand de tekst van haar interview met Hartmut:

Dudley Craig Wines stelde me voor aan Hartmut Heintz, de wijnmaker en eigenaar van Zwölberich, een zacht uitgesproken en diep bescheiden man, die een van de eerste wezens was die biodynamisch werkte voor de productie van wijn / alcohol in Duitsland, en de eerste in de Nahe. Ik ben er niet zeker van of het komt door zijn immense respect en begrip van de natuur en zijn land, maar hij heeft een van de kalmste aura’s die ik ben tegengekomen. Mensen als deze zijn er maar weinig tussen.

Het landgoed Zwölberich is niet klein met 33 hectare en 16 druivensoorten (drie hectares zijn nodig voor herstellen en herplanten), en met een jaarlijkse productie van 250.000 flessen. Afhankelijk van de vintage-omstandigheden zijn er meestal een verbazingwekkende 40 tot 50 cuvées, om een ​​maximale terroir-expressie te garanderen. Hij is een toonaangevend voorbeeld van hoe biodynamica mogelijk is op een grotere schaal, en inderdaad met minimale interventie bij de wijnbereiding met inheemse gisten en toevoegingen met weinig zwavel in alle wijnen.

Het was Hartmut’s vader die de basis voor biodynamica begon, door in 1956 covergewassen tussen de wijnstokken aan te planten. Zonder te weten over biodynamica was hij er volledig van overtuigd dat een groene bodem een ​​betere bodem was. Door handen te gebruiken, kon hij voelen dat de grond levendiger was, hoewel hij bang was om helemaal niet te spuiten omdat dit zo tegen de norm was. Het was Hartmut die in 1987 het hele landgoed omzet naar organische stoffen, wat een relatief soepel proces was. Hartmut herinnert zich: “Zonder zo’n gezonde bodem te hebben, zou de overgang naar organische en biodynamische eigenschappen niet zo gemakkelijk zijn geweest.


Hartmut huwde in 1985 en had zijn eerste zoon in 1986. Dit leidde tot natuurlijke discussies over wat te eten en drinken, wat leidde tot organische stoffen. “Het was vlak na Tsjernobyl, mensen konden zien hoe kwetsbaar onze ecosystemen waren en het veranderde alles voor ons. Wat ik wilde voor mijn gezin moest hetzelfde zijn als voor mijn werk. Onze buren begrepen het echter niet.
Vroege invloeden waren de boerderij van Dottenfelder Hof, die Hartmut in het begin enorm hielp met uitleg over hoe biodynamisch te boeren.

Over biodynamiek gesproken, ik vroeg of er één specifiek aspect was dat het ecosysteem van de wijngaarden stimuleert. “Met biodynamica ben je ofwel 100% toegewijd of niet. Het werk komt samen uit verschillende machten; het is niet mogelijk om één aspect weg te laten. We passen alle voorbereidingen drie keer per jaar toe, maar het effect op het hele landgoed komt alleen door biologisch te werken gedurende vele jaren – het duurt vijf tot zeven jaar om de effecten echt te zien.

“Er waren veel dingen die ik in eerste instantie niet begreep – 50 g poeder met 40L water voor een hele hectare ?! – Het is moeilijk om in het reine te komen, maar het werkt.
Met zijn kalme, verstandige aanpak benadrukte Hartmut dat hij alleen onze acties in de wijngaard uitvoert die goed zijn “voor de wijngaard, of voor het volk.” Bij het begin van zijn experimenten, in 1990, verdeelde hij een wijngaard in zeven percelen, en binnen die zeven percelen behandelde drie rijen met de voorbereidingen en drie zonder. Binnen het eerste jaar kon hij al een verschil zien; hoewel de verschillen in suiker en zuurgraad in de werkelijke druiven nog steeds erg klein waren, was er door het kijken naar de plant groot bewijs. Op de onbespoten rijen, op warme en droge dagen, zouden de druiven naar beneden hangen en verdord lijken, terwijl op de bespoten rijen de bladeren en bossen verser en gezonder waren.

Dit waren de tekenen voor mij dat het werkt.

Hij begon met 12 hectare en probeerde altijd complete pleinen zonder buren te hebben om complete ecosystemen te creëren, met struiken geplant om de wijnstokken te beschermen. Het is moeilijk om biodynamisch te werken zonder enige interferentie van naburige wijngaarden en chemicaliën.

Hartmut overwoog: “We doen ons werk onder dezelfde hemel als onze buren; de wind blaast. Zelfs als we een kas bouwen, zijn de bodems nog steeds verbonden met de bodem van andere plaatsen. Water vraagt ​​niet waar het naartoe kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *