Wat is biodynamische wijn ?

De wijnen van Heintz verkoopt alleen biologisch-dynamische wijn (ofwel kortweg biodynamisch). Wat is dat precies ? Met dank aan de www.biologischewijnwinkel.nl, staat hieronder een korte uitleg:

Gewone biologische wijn is wijn gemaakt van biologische druiven. Deze zijn volgens de biologische richtlijnen geteeld. Er worden hierbij geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest. Het uitgangspunt is dat er mét de natuur wordt gewerkt, niet tégen de natuur. Biologische landbouw is landbouw in harmonie met de natuur. Biologische wijnen herken je aan het groene EU bio-keurmerk (een groen vlaggetje met sterren). Staat dat logo op een product, dan is de wijnbouw biologisch gecertificeerd en dan wordt hij periodiek gecontroleerd door de lokale controle-instantie om er zeker van te zijn dat bio ook echt bio is en dat de boer niet stiekem toch wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bio is het enige keurmerk dat wettelijk is vastgelegd en “biologisch” mag alleen worden vermeld op producten die dat ook daadwerkelijk zijn.

Wijnboeren zoals Hartmut Heintz van Zwoelberich, die op biologisch-dynamische wijze (of kortweg biodynamische wijze) werken gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega’s. Biodynamische wijnboeren zijn allereerst biologisch gecertificeerd (zoals hierboven uitgelegd), maar ze hebben ook een licentie van Demeter, de instantie die biodynamische landbouwers controleert. Biodynamische wijnboeren zijn dus bio én biologisch-dynamisch gecertificeerd.

Het verschil tussen biodynamisch en “gewoon” biologisch is dat biologisch-dynamische wijnboeren en landbouwers een meer holistische kijk op hun bedrijf hebben. Ze zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos en ze volgen de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw. Het is een landbouwvorm die sterk verwant is aan de antroposofische beweging, waarvan de vrije scholen misschien het bekendste voorbeeld zijn.

Naast aandacht voor de druif, heeft Hartmut Heintz extreem veel aandacht voor een vruchtbare bodem. Om de bodem gezond te krijgen en te houden werkt men veelal met preparaten. Voor een wijnstok is dat goed nieuws, want we weten allemaal dat de bodem voor een heel groot deel de kwaliteit van de wijn bepaald. Biodynamische wijnbouwers hebben daarvoor dus erg veel aandacht, nog meer dan hun bio-collega’s. Verder streeft Hartmut een gezonde en duurzame bedrijfsvoering na waarbij slechts energie uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt en er ook goed voor het personeel wordt gezorgd en niet alles op winst genereren is gericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *